×

Woensdag 8 maart vindt bij ActiZ in Utrecht een training plaats om opgeleid tot worden tot moderator van de Aanpak Begeleidingsethiek. De training wordt vanuit de ActiZ Academie georganiseerd en is bedoeld voor leden van ActiZ. De dag duurt van 9.00 tot 17.00 uur.

De training is voor mensen die in hun organisatie of zorgorganisaties in hun regio de aanpak begeleidingsethiek willen gaan toepassen en de sessies hiervoor gaan begeleiden. Dit is niet specifiek opgehangen aan een functie. Bij voorkeur heb je wel ervaring met, of gevoel voor, het begeleiden van groepen, en het denken in waarden voor cliënten en zorgmedewerkers.

Meer informatie over de training is te vinden op de website van ActiZ.

Zelf een training organiseren in jouw organisatie?

Een instelling of een aantal samenwerkende instellingen kunnen ook zelf moderatoren opleiden, zodat de de Aanpak Begeleidingsethiek kan worden ingezet wanneer nodig. Ook kunnen uitkomsten gedeeld en gezamenlijk doorgevoerd worden.

Meer informatie over het organiseren van een training

Aanpak Begeleidingsethiek in de zorg

Digitalisering is steeds vaker onderdeel van het primaire zorgproces. Digitale toepassingen zoals thuismonitoring, het scannen van röntgenfoto’s en digitaal contact via beeldbellen, mail of app worden de gewoonste zaak van de wereld. Ook artificiële intelligentie (AI) en zelflerende systemen worden steeds vaker ingezet in de zorg. Hoe handig nieuwe innovaties in de zorg ook zijn, ze roepen vaak ook ethische vragen op en hebben impact op de cliënt en hun naasten én op zorgverleners en de organisatie van hun werk. Hoe verhoudt techniek zich tot warme en persoonlijke zorg? Is de privacy en autonomie van cliënten nog wel geborgd als er apps worden ingezet? Hoe houden we controle over zelflerende processen als we algoritmes inzetten? En wat betekenen die innovaties voor de kwaliteit van zorg en voor het werkplezier van de mensen die er werken?

Het gebruiken van nieuwe technologie doet wat met de zorg, de organisatie en de mensen. Daarom is het belangrijk dat gezamenlijk op een goede (ethische) manier vorm te geven. Een gestructureerde dialoog kan daarbij helpen. Met dit doel is de Aanpak Begeleidingsethiek ontworpen. Bij de aanpak gaat het niet om oordelen over de technologie, maar om het ethische begeleiden van de technologische toepassing, de organisatie en de mensen. De aanpak is ontworpen en getest in samenwerking met zorginstellingen, het ministerie van VWS, patiënten en de patiënten federatie en innovatiepartijen in de zorg.

Sessies in de zorg: lees de verslagen terug

De Aanpak Begeleidingsethiek is toegepast in ruim 20 cases in verschillende branches in de zorgsector. Van de meeste sessies is een verslag gemaakt die hier te lezen zijn.